Belastningsergonomi inom privattandvården –
En utbildning med din hälsa i fokus!
Inom tandvårdsyrken är förekomsten av muskuloskeletala besvär hög. Vid kliniskt tandvårdsarbete styrs arbetsställning främst av syn- och precisionskrav. Arbetet kännetecknas av att personalen måste arbeta oftast med framåtböjt huvud för att kunna komma åt ett begränsat och svåråtkomligt arbetsområde – patientens munhåla. Detta innebär i sin tur en ökad risk att drabbas av belastningsbesvär.
Boka utbildningen som innehåller flera praktiska genomgångar och gör din arbetsvardag mindre påfrestande.
Vi går genom:
- Hur kan du arbeta med kroppen i balans och med rätt kroppshållning?
- Hur hanterar man olika arbetsredskap för att kunna jobba skonsamt?
- Sköna pausövningar, avslappningsprogram som ger dig ny energi på några sekunder.
- Hur lyssnar man på kroppen och jobbar lugnt samt metodiskt.
- Hur möter man patienten på bästa sätt?
- Hur kan du hjälpa personer som har svårt att röra sig att komma i och ur tandläkarstolen (förflyttningsteknik) så det blir säkert och trygg både för dig och din patient?
Kursbeskrivning:
Målgrupp:
Personal inom tandvården.
Utbildningssyfte:
Att skapa medvetande om hur man kan arbeta i lämpliga ställningar så att belastningen på kroppen minskar samtidigt som kvaliteten på det utförda arbetet ökar.
Utbildningstid:
4 timmar (föreläsning + workshop)
Utbildningsinnehåll:
Kursen är inriktad på de arbetssituationer som personal inom tandvården brukar ha i sin vardag. Utbildningen består av teoretiska genomgångar samt praktiska övningar. Innehåll:
- De grundläggande belastningsergonomi principerna (belastningsergonomi och arbetsmiljö – ansvar, dokumentation, risker för belastningsskador, att undvika belastningsskador, pausövningar, avslappningsprogram, stretchingprogram)
- Arbetsställningar, förflyttningar (arbeta med kroppen i balans, kroppshållning, grundregler för arbetsställningar, arbetspositioner, arbetsrörelser och förflyttningar, hantering av olika arbetsredskap, möjligheter att pausa och variera arbetsställningen)
- Att möta patienten på bästa sätt (kontakt och kommunikation, beröring och kroppshantering).
- Praktisk träning (arbetsställningar, förflyttningsmoment och övriga arbetsmoment).
Kursen genomförs av Leg. Sjukgymnast med mångårig erfarenhet inom sjukvård och utbildning. Kursmaterial med tips, referenslitteratur samt kursbevis delas ut efter avslutad utbildning.